Små justeringer der rykker

Små justeringer der rykker

Af Maja Rosendal Avnbøg

Det første åbenlyse spørgsmål, når jeg sidder overfor klinisk diætist Hanne van der Molen, er ”Hvor er de to andre?”

Virksomheden hedder 3 Diætister. Oprindeligt var de også tre på klinikken. Men eftersom de alle havde fuldtidsarbejde i sundhedsvæsnet, skulle de løbe stærkt for også at yde den bedst mulige service overfor deres private klienter.
Det kunne ikke hænge sammen. Undervejs er de to andre derfor bakket ud. Men ifølge Hanne er de stadig gode sparringspartnere.

- Jeg har valgt at skippe mit fuldtidsarbejde og koncentrere mig om 3 Diætister, som vi stadig hedder. Navnet bliver der ikke lavet om på, selvom jeg nu er alene, konstaterer diætisten.

90 % med vægtproblemer
Klinikken har til huse ved lystbådehavnen på første sal af en lægeklinik. På væggene hænger plakater af kostpyramider og anbefalede kostråd. Ved døren står den obligatoriske vægt. Og det er ingen hemmelighed, at 90 % af klienterne kommer på grund af vægtproblemer.

Hanne van der Molen fortæller, at hendes klienter til tider kommer og fortæller om endnu en ny kur, der lover gode vægttabsresultater, længe før diætisten selv har hørt om den.

- Ofte er det forvirrede folk, der ikke længere kan gennemskue, hvad der holder. Der findes så mange forskellige kure, men hvilken én er bedst?

På klinikken tager diætisten sig god tid til hver klient. De bruger op mod 1½ time på sammen at skræddersyr et forløb, der skal hjælpe klienten mod en sundere kurs. Det er vigtigt for diætister, at kostvejledningen skal være på klientens præmisser og resultere i en oplevelse af succes. Målet er at finde frem til den bedste løsning. Dét sker ved individuel rådgivning, da ikke to mennesker som bekendt er ens

Kvalitet frem for kvantitet
Når mødet er ved at være slut, hører hun ofte klientens kommentarer om, at den nye plan minder meget om den livsstil, klienten havde inden mødet.

- Det er de små justeringer, der rykker, forsikrer Hanne van der Molen.
Derfor bruger hun også tid på at lægge opskrifter og farverige billeder af mad på Facebook.

- Keep it simple – i hvert fald på travle dage, opfordrer hun.
Diætistens egne tanker omkring kost og livsstil passer godt på værdierne bag Cittaslow. At være opmærksom på sundheden ved at spise sundere – gerne lokale råvarer. Hun går meget op i bæredygtighed og dyrevelfærd. Det giver fødevarerne et betydeligt løft.

Konceptet med kvalitet frem for kvantitet går fuldstændig i spænd med det, hun vejleder sine klienter i.
- ”Ta’ en bid af det gode liv” kunne være mit logo, griner Hanne van der Molen.